Itinerància

Aquesta exposició va sorgir a l’Observatori de Vallcarca, però el seu abast i l’interès del seu contingut va més enllà del barri.

Per això convidem a col·lectius i entitats que vulguin acollir l’exposició a posar-se en contacte amb nosaltres.

kameraden@observatorivallcarca.cat

La seva inauguració va tenir lloc el 6 de març de 2014 a l’Antic Forn de Vallcarca, seu de l’Associació ECOS i llavors també de l’Observatori de Vallcarca. Durant la seva estada es van fer dues xerrades:

APA i els intel·lectuals aliadòfils de la revista Ibèria, amb Joan Safont, autor de Per França i Anglaterra.

Kameraden, una òpera gràfica, amb Jordi Artigas, fundador de l’associació La memòria dels dibuixants.

kameraden-xerrades

La següent ocasió per veure-la va ser al Centre Cívic de El Coll, ubicat a les antigues rotatives de l’Editorial Bruguera i un dels punts de referència per a la història del còmic al nostre país. La possibilitat d’instal·lar-hi vitrines ens va permetre ampliar el contingut amb reproduccions de la revista Iberia, que contextualitzaven les caricatures i aprofundien sobre l’aliadofília a Catalunya. A la inauguració, el 10 de setembre de 2014, vam fer una presentació acompanyats de l’especialista de la història de la caricatura Josep Maria Delhom.

kameraden-coll

El nadal de 2014, l’exposició va estar a l’Ateneu La Barraqueta del barri de Gràcia. Havíem programat un debat amb Joan Safont i Andreu Navarra, autor de 1914. Aliadófilos y germanófilos en la cultura española, però es va suspendre en coincidir amb la manifestació de rebuig a la operació policial Pandora, la detenció de companyes anarquistes i l’escorcoll de la Kasa de la Muntanya.

La següent itinerància ens va dur, el mes de febrer de 2015, a l’espai Miró i Peris del Camp de l’Arpa, on sí que vam gaudir de la presència d’Andreu Navarra, amb qui vam fer la xerrada La Barcelona dels francòfils i germanòfils durant la Gran Guerra.

xerrada-banner

Coincidint amb el centenari de la publicació del primer número de la revista Iberia, el 16 d’abril de 2015 es va inaugurar l’exposició Feliu Elias, Joan Sacs i Apa: Tres en un i un treballant com tres, a la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell, que va incorporar la nostra selecció de caricatures de Kameraden i els comentaris que l’acompanyaven. En aquest context es va celebrar la conferència Feliu Elias, Apa: del Cu-cut! al Papitu, amb els experts Josep Maria Cadena i Miquel Molins.

IMG_9269-web

El novembre de 2015, l’exposició es va instal·lar a la llibreria La Memòria de Gràcia, amb una presentació millorada i nous continguts al voltant de la biografia de Feliu Elias. La inauguració va comptar amb una xerrada del ninotaire i historiador del còmic Jaume Capdevila KAP, i vam comptar amb la visita de Josep Maria Cadena, un dels majors experts en la història de la caricatura a Catalunya.

banner

La següent parada va ser al Centre de Documentació dels Moviments Social, dins el recinte de Can Batlló. Aprofitant que estàvem ben aprop del carrer Toledo, vam voler presentar de la figura d’en Shum per parlar sobre la llibertat de premsa en aquells inicis del segle XX. Ens va acompanyar en Manel Aisa, de l’Ateneu Enciclopèdic Popular.