Apa, Shum i la llibertat de premsa

banner_cedoc

Durant la inauguració de l’exposició “Apa i La Gran Guerra” al Centre de Documentació dels Moviments Socials de Can Batlló, aprofitarem per parlar de la llibertat de premsa durant la primera meitat del segle XX. Ho farem a partir de la biografia de Feliu Elias, protagonista de la mostra, però també us presentarem la figura d’Alfons Vila, caricaturista conegut amb el pseudònim de Shum i molt vinculat al barri de la Bordeta.

De la mà d’aquestes dues figures parlarem de la censura, la repressió i fins i tot l’exili que van haver de patir els dibuixants satírics, igual que altres periodistes, per la seva actitud crítica cap al poder. També explicarem com aquest ofici s’organitzava sindicalment i com les seves solidaritats canviaven a mida que canviava el poder a Catalunya i a Espanya. Esperem que tot plegat ens serveixi també per poder pensar en situacions que ara ens són ben presents.